Kolon Güçlendirme Nasıl Yapılır?
Beton yapılardaki çatlaklar, çeşitli katkıda bulunan faktörlerden kaynaklanır. Görünümü etkileyebilirler veya önemli yapısal bozulma ve dayanıklılık eksikliğine işaret edebilirler. Hasarın tamamını temsil edebilirler veya çok daha büyük boyuttaki sorunların işaretleri olabilirler.Bu çatlakların önemi, yapının tipine ve ayrıca çatlamanın sebebine ve doğasına bağlı olacaktır. Çatlaklı beton yapının uygun onarımını belirlemek için, nedenin değerlendirilmesi ve bu nedenleri hesaba katan bir onarım prosedürü tasarlaması gerekir. Kolon güçlendirmesi denildiğinde akla gelecek ilk yöntemler çelik ve betonarme manto teknikleri olacaktır. Betonarme yöntemiyle yapılacak olan kolon güçlendirme çalışmalarında kolonların etrafına yeni demirler örülüp kalıbı çakılır. Sonrasında ise eski kolon, yeni kolonun içerisinde kalacak şekilde güçlendirme işlemi yapılır
Kolon Güçlendirme İşe Yarar Mı?
Bina güçlendirme yaptırmadan binalarını depreme karşı dayanıklı hale getirmek isteyen yapı sahiplerinin akıllarındaki en önemli sorulardan bir tanesi de bina güçlendirme yaptırmak işe yarar mı sorusu.Uygulama yaptırmadan önce söz konusu yapının analizini doğru yapmak bu noktada önem taşıyor. Her yapı, üzerine inşa edildiği zemin, yapım koşulları, yapım yılı, kullanılan malzeme kalitesi, işçilik ve yıpranma dereceleri göz önüne alındığında birbirinden farklıdır. Bu nedenle betonarme yapılar için tek bir çözüm yönteminden bahsetmek mühendislik açısından doğru olmayabilir. Bina güçlendirme uygulamasının söz konusu bina için uygun olup olmayacağı yapılacak analiz çalışması sonucu ortaya çıkar. Mühendislik ekibinin gerçekleştireceği analiz çalışması sonrasında bina güçlendirme uygulamasının bina için doğru yöntem olup olmadığına karar verilir.
Riskli olduğu ortaya konulan binanın gerekli statik değer aralıklarında olması durumunda bu uygulama depremden korunmak için son derece güvenli bir yöntemdir. Uygulama ile binanın temelinden başlanarak taşıyıcı kolonları daha dayanıklı hale getirilir. Depremde yapıların özellikle taşıyıcı unsurları zarar görür. Statik hesaplamalar yapılarak binanın zayıf noktalarını tespit etmek mümkündür. Yapı analizi çalışmasının iyi bir mühendislik ekibi tarafından yapılması da ayrıca önem taşır. Yanlış uygulamalar ile gerçekleştirilen güçlendirme çalışması binaya yarar yerine zarar getirebilir.
|